niedziela, 10 czerwca 2012

rabarbarowe cup-cakes z aksamitnym kremem waniliowym

 Oto mój najświeższy wypiek, z pewnością mogę je polecić. Ciasto delikatne, puszyste o maślano-waniliowym aromacie, przełamane kwaskowatym i lekko owocowym smakiem rabarbaru, okryte delikatnym i aksamitnym waniliowym kremem.

12 babeczek:
200g masła
160g miękkiego masła
szczypta soli
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
40g mąki ziemniaczanej
200g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do piecznia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szklanki pokrojonego w plasterki rabarbaru

Masło ubić na gładką masę, dodać cukier i szczyptę soli, utrzeć na puch. Do maślane masy wbijać po jajku, pamiętając o tym żeby dokładnie wmiksować jajko, bo od tego zależy puszystość ciasta. Po tym jak masa będzie dokładnie połączona z jajkami, należy wsiać obie mąki razem z proszkiem i sodą. Ważne aby ciasto mieszać łyżką, a nie mikserem, wtedy nie wybijemy glutenu z mąki, a w tym przypadku tego nie chcemy, bo ciasto ucierane musi być jak najbardziej puszyste! Kiedy masa będzie gładka i bez grudek, dodajemy rabarbar i mieszamy do połączenia się składników. ciasto nakładamy po równo do "mufinkowej" blachy wyłożonej papierkami.
Pieczemy ok 25-30min w 170'C, ale bez termoobiegu jeśli jest to możliwe, inaczej babeczki wykrzywiają się każda w inna stronę.
Z tego przepisu można również zrobić ciasto, należy wyłożyć do średniej tortownicy, lub kwadratowej blachy o boku 24cm. Zamiast mieszać ciasto z owocami należy wysypać je na surowy wierzch i razem piec ok 45min w tej samej temperaturze.  Tutaj wedle gustu można dodać kruszonkę, lub lukier.


 krem waniliowy:
5łyżek mąki
1 szklanka mleka
230g cukru pudru
230g masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Mleko wymieszaj z mąką, ugotuj z tego coś na zasadzie budyniu. Trzeba uważać, żeby się nie zrobiły grudy, wiec należy cały czas mieszac, w mmiare potrzeby nawet na czas rozmieszania zdjąć z ognia. Kiedy masa całkiem zgestnieje, przelej ją do innego naczynia i dokładnie wystudź, może byc nawet zimna. Masło utrzyj z cukrem pudrem, na jasną aksamitną i puszystą masę, dodaj ekstrakt, a następnie stopniowo dodawaj masę mleczno-mączną, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Gdy wszystko utworzy puszysty krem, przełóż go do worka cukierniczego z dowolną końcówką o dużej średnicy i wyciśnij na babeczki w spiralnym kształcie.

Babeczki najlepiej przechowywać w lodówce. Smacznego!
Nina

2 komentarze: