czwartek, 7 czerwca 2012

Angel’s food cake z truskawkami i ganache z białej czekolady



 Witam, oto obiecane przeze mnie ciasto angel's food cake z truskawkami i ganeche z białej czekolady. Dlaczego angel's food  cake, otóż jest bielutkie, niezwykle wilgotne i zaskakująco delikatne- idealne do delikatnych kompozycji smakowych i na dobrą sprawę nie wymaga nasączenia. A więc zaczynamy!






 
Angel’s food cake z truskawkami i ganache z białej czekolady

Angel’s food cake:
12 białek, w temperaturze pokojowej
szczypta soli
1 1/2 cukru pudru
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 1/4 szklanki mąki
Pierwszym etapem jest upewnienie się, że nasza miska i widełki od miksera nie mają na sobie żadnego tłustego nacieku. Aby być pewnym, należy przetrzeć wszystkie używane przez nas naczynia papierem nasączonym octem lub sokiem z cytryny. Ubij  białka na lekką pianę, następnie dodaj sodę oczyszczoną i ubij na sztywną gęstą i lśniącą pianę(tak, aby po obróceniu miski do góry dnem piana się nie ruszyła).  Następnie wymieszaj wszystkie suche składniki ze sobą(mąka, sól, cukier), dodaj mączną mieszankę do piany z białek wsiewając odrobine i mieszając całość bardzo delikatnie, żeby nie uszkodzić struktury bąbelków. Tak postępuj do zużycia proszku, następnie dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Ciasto wlej do tortownicy(ok.24cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia, z oprószonymi mąką brzegami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz ok. 35 min, lub do „suchego patyczka”. Wystudź odwrócone do góry nogami.
Przepis na samo ciasto zaczerpnięty z blogu(http://blackdogfoodblog.com/angel-food-cake-with-white-chocolate-frosting/)

Ganache z białej czekolady:
340g białej czekolady
½ szklanki śmietany 36%
4łyżki masła
Sok z 1 cytryny
½ łyżeczki pasty waniliowej
W garnku z grubym dnem zagrzej śmietankę, aż pojawią się malutkie bąbelki na brzegach garnka. Następnie dodaj pokrojoną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia(ogień musi być bardzo delikatny, aby nie zważyć czekolady!), następnie dodaj masło i mieszaj do rozpuszczenia. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i wanilie. Miksuj przez chwile, w celu wymieszania wszystkiego dokładnie. Wystudź i zmiksuj na gładką jednolitą i puszystą masę.
Przekrój ciasto na dwa płaty, spód wysmaruj ok. ½ masy, na to wyłóż ok. ½ kg truskawek, delikatnie je dociskając, żeby się zanurzyły w kremie. Nastepnie pokryj truskawki resztą kremu i przykryj górnym płatem ciasta.

Truskawkowa bita śmietana:
1 ½ szklanki śmietany 36%
3łyżki cukru pudru
6-7 pokrojonych truskawek do smaku
odrobina czerwonego barwnika spożywczego do nadania różowego koloru
2 łyżki żelatyny
Ubij śmietanę z cukrem, do ubitej śmietany dodaj żelatynę rozpuszczoną w ok 2-3łyżkach wrzątku, następnie dodaj barwnik i pokrojone truskawki. Jeżeli masa nie jest wystarczająco gęsta, wstaw do lodówki na ok. 30 min. Pokryj śmietaną ciasto.

Lukier plastyczny:
½ kg cukru pudru
3łyżki skrobi kukurydzianej
5-6łyżek wody
1 łyżka żelatyny
1 łyżka glukozy
1 łyżka margaryny/ masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ustaw miskę w kąpieli wodnej, wlej wodę i dodaj żelatynę. Podgrzewaj do rozpuszczenia, ale nie dopuść do wrzenia, bo żelatyna straci swoje właściwości. Po tym jak żelatyna się już rozpuści, dodaj glukozę i wymieszaj, następnie dodaj margarynę. Zdejmij z ognia i dodaj wanilie. Do płynu wsiewaj cukier puder wymieszany ze skrobią, wyrabiaj ręką jak ciasto, aż przestanie się lepić do rąk. Rozwałkuj na blacie oprószonym cukrem pudrem na okrągły płat, nawiń na wałek i rozłóż na cieście, wygładź i odetnij nadmiar lukru. Z reszty możesz zrobić dekoracje wedle uznania. Przepis na lukier zapożyczony ze strony: http://www.slodziutkie-okazje.pl/?p=588 .

Ciasto wymaga dużo pracy, ale smak rekompensuje każdą czynność wykonaną aby je stworzyć. W dodatku, był to mój sukces kulinarny, skoro ktoś kto stroni od białej czekolady zajadał się ganache, aż miło było patrzeć! Życzę smacznego i powodzenia w pieczeniu.
Nina
 

P.s.: Ciasto wykonałam na konkurs, mam nadzieje, że niedługo ukaże się na owym blogu, jeśli tak to wrzucę tutaj link. :)

1 komentarz: